Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Хариса

При нас хариса се казва едно много просто ястие: слага се измито месо с кост: агнешко или младо телешко (или овнешко, но само по арабските страни, а не от тук, че няма да се яде) и се залива с вряла вода. След като поври малко и се отпени се слага с него предварително добре измита и накисната от предната вечер грухана пшеница (църковно жито или ако има кой да ви донесе сорт "син алджамал" т.е. камилски зъб - сорт много едро жито с много светъл златист цвят, характерно за Северен Ирак). И се оставя да ври заедно - и тук е мъката да седите и да бъркате да не загори. Та така си прекарвате времето, докато се получи една хубава каша (като крем супа, ама се носят и парченца месо вътре). Месото може да го оставите на едри парчета, защото така или иначе като ври толкова време ще се разпадне - после само махате костите. Пропорцията месо:пшеница е 1:1. Накрая се слага сол на вкус. При нас в някои градове сервират тази каша с една лъжичка масло отгоре и малко захар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар