Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Грис халва в няколко варианта

вариант 1:
    * 2 ч.ч. грис
    * 2 ч.ч. захар
    * 1 ч.ч. олио
    * 6 ч.ч. вода
    * настъргана кората на 1 лимон
    * 1 ч.л. канела
    * 1 прах ванилия
    * 1/2 ч.ч. счукани ядки
Запържва се грисът в олиото до златисто, при непрекъснато бъркане, сваля се от огъня и се прибавя захарта като се разбърква и отново се връща на огъня и се налива постепенно водата, отново при непрекъснато бъркане, прибавят се ванилията, канелата и ядките и така до сгъстяване на сместа. Разстила се в широка тава или формички и се оставя да изстине.

вариант 2:
    * 1 ч.ч. (200 г) грис
    * 1 ч.ч. (200 г) захар
    * 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
    * 1 прах ванилия
    * щипка канела
    * ядки по избор
 В сух съд се загрява грисът, като се бърка непрекъснато до получаване на светло-златист цвят. В отделен съд се смесват захарта, 2 ч.ч. (400 мл) вода, олиото, ванилията и се слагат на котлона до кипване. С получената смес се залива грисът. Разбърква се и след като поеме сиропа се покрива със салфетка и капак. След 10 минути се изсипва в десертни купички и се ръси със счуканите ядки и канела.

вариант 3:
    * 500 г захар
    * настърганата кора на 1 портокал
    * 1 ванилия
    * 250 г грис
    * 1 л вода
    * 100 г кокосови стърготини
Водата се поставя на котлона. След като заври в нея се сипват захарта, портокаловите кори и ванилията. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. В отделен със се смесват добре грисът и кокосовите стърготини. Прибавят се към врящата вода на порции (постепенно), като след всяка се бърка, така че да не се получават бучици. Когато сместа се сгъсти, се се пресипва в тавичка. Оставя се да изстине, нарязва се на малки ромбчета, след което е готова за консумация.

вариант 4:
    * 2 ч.ч. грис
    * 4 ч.ч. вода
    * 1 ч.ч. захар
    * 100 г мазнина - масло или зехтин
    * 50 г стафиди
    * 100 г ядки (за предпочитане микс от бадеми, лешници, шам фъстък, орехи)
    * 1/2 ч.ч. сладко от вишни
    * 1 ч.л. лимонов сок
    * 2 ванилии
В загрятата мазнина на струйка се прибавя грисът, като се бърка постоянно с дървена лъжица, докато придобие приятен кафеникав цвят. Отстранява се от котлона. Приготвя се захарен сироп от водата, захарта и ванилията. Оставя се да поври 2-3 минути, слага се 1 ч.л. лимонов сок и с него се залива грисът, като се бърка да стане хомогенна смес, без да има бучки.
Ядките, по желание, предварително може леко да се запекат. В красива форма за сладкиш, добре намокрена с вода, са слага един пласт грис халва. Отгоре се слага половината от стафидите, ядките и сладкото от вишни. Покрива се с нов пласт грис халва. Отгоре се слагат останалите стафиди, ядки и сладко от вишни и се слага последния пласт грис халва. Оставя се да се стегне поне 3-4 часа. Обръща се в поднос и се украсява с вишни от сладкото.
По желание може да се използва сладко от касис или боровинки - леко тръпчивия вкус е много подходящ за грис халвата.

Във всички варианти може да добавиш стафиди, а в последната сладкото може да го замениш с накиснати стафиди или просто не много сухи едри стафиди. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар