Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Няколко вида бързи сладки

"плодови бонбони с кокос"

  •     350 г сухо мляко
         250 г. масло
         500 г. пудра захар
         700 г. банани
         1 чаша кокос
         ванилия
         1 лимон
Оставяш маслото да омекне на стайна температура и му добавяш захарта, сухото мляко и ванилията. разбъркваш добре с лъжицата, за да получиш хомогенно тесто. Нарязваш бананите на кръгчета с дебелина около 1 пръст (1 см) и ги заливаш с сока от лимона (така няма да потъмнеят). Правиш малка питчица от тестото, колкото да сложиш парчето банан вътре и го правиш на топче. Топчето го намокряш леко и овалваш в кокоса. Съхраняваш на студено. Размера на топчето се определя от големината на банановото парче, можеш да пробваш и с други плодове. аз съм пробвала и с ягоди, ама май малко се разводнява.

"класически кокоски" за около 25 бройки
 250 г кокосови стърготини
2 яйца
125 г масло
2-3 лъжици брашно
захар на вкус
Омесваш всичко на тесто. Правиш ги в някакви форми по желание. Предварително загряваш фурната и печеш на 200 градуса около 10-15 минути - наглеждай ги стават бързо !

"бадемови топчета"
Едно пакетче масло /125гр/ се разбива на крем със 100 гр пудра захар.
Прибавят се 2 жълтъка и 300 грама брашно и се замесва тесто. От него се оформят топчета с големината на орех.

150 грама бадеми се нарязват на средно едри лентички. Топчетата се потапят в разбития белтък /на двете яйца/, а после се овалват в бадемите.
Нареждат се в поръсена с брашно, но не намазана с масло тавичка и се пекат в умерена фурна.
фунийки
Тесто:
2 яйца
1 ч.ч.  кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 ч.л.. хлебна сода


Крем:
1 литър прясно мляко
8 с.л. брашно
1 пак. кр. масло (125 г)
12 с.л. захар
ванилия

 Замесва се средно твърдо тесто и се оставя за половин час в хладилника. Разделя се на 2 части, за да се разточи по-лесно. Разточва се на лист - тънък 2 мм. за да станат по фини фунийките, тъй като  доста се надува тестото. Реже се на ленти 2 см и се навива  около формички за фунийки.Когато се навива се придръпва леко, за да не става много дебело тестото . След изпичането им се пълнят с крем и се потапят в смлени орехи. Формичка за фунийка може да си направиш от алуминиево фолио или хартия за печене, по-добре е от алуминиево фолио, защото можеш да го нагласяш, а е достатъчно твърдо, за да се задържи като го печеш. .
  трюфели
250 г черен шоколад
200 мл подсладено кондензирано мляко
100 г натрошени бадеми
2-3 с л бренди (или ликьор)
3-4 с л масло

Шоколада се разтопява с маслото и се разбива с кондензираното мляко. Прибавят се бадемите и ликьора. Оставя се в хладилника да стегне добре. От готовата смес се оформят топчета, които се овалват в какао, шоколадови пръчици или кокос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар