Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Баклави

Рецепта с готови кори за баница:

Намазвате тавичката, я която ще печете с масло. Започвате да редите корите една по една, като всяка една се намазва с разтопено масло. Като наредите долния пласт кори ги запичате леко само отгоре, без да ги нарязвате. После слагате плънката по избор (може и плънка от сладко сирене халуми) и редите втория пласт кори пак намазани всяка една отделно. Нарязвате и слагате да се пече отгоре и отдолу. Сиропа, го правите много гъст (не забравяте малко лимонен сок или лимонтозу,за да не се захароса), така че като изстине да е гъст като акациев мед, т.е. да не се разтича лесно. Баклавата трябва да е студена, а сиропът леко топъл, за да може да се разтече, иначе като е студен казах, че трябва да е гъст. Сиропирате я, като в това време загрявате пак фурната. След като залеете със сиропа, изключвате фурната и слагате баклавата пак. На тази топлина маслото се топи отново и корите поемат сиропа, без да стават на тесто. Изчаква се до другия ден или поне 8 часа - не слагате в хладилник първото денонощие.

Рецепта за кори:


1/2 чаша вода
2 яйца
1/5 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка зехтин
2 1/3 чаша нишесте
Нишесте се добавя, докато получиш много меко и леко тесто - на пипане е като памук.
От нишестето, яйцата, водата, зехтина и солта замесвате меко тесто, което оставяте за половин час да престои на стайна температура.После го накъсвате на около 40 парченца, от които се разточват кори с големината на тавичката за печене.Намазвате първата кора с разтопено масло (около лъжица и половина - супена лъжица) и слагате втората кора, повтаряте докато сложите половината кори. Слагате плънката и повтаряте процедурата с втората половина кори. Пече се около час на умерена фурна и после процедурата със сиропа е същата.
Хубаво е на плънките да добавяте малко смлян кардамон, а ако някой обича може и розова вода или карамфил или канела, но класиката е кардамон. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар