Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

понеделник, 19 юли 2010 г.

Крем карамел с крема сирене

1 чаша захар
250 грама крема сирене
4 яйца
1 и 1/2 чаша сухо мляко
1 и 1/2 чаша вода
1 ванилия


Отделете половината захар и сложете да се карамелизира в малка тенджерка. Другата половинаот захарта смесете със сиренето и разбийте с миксер. Добавете яйцата и продължете да разбивате, като добавите водата и ванилията, докато получите хомогенна смес. Изсипете сместа върху карамелизираната захар, покрийте с алуминиево фолио и тогава сложете капака на тенджерката. Сложете тази тенджерка на водна баня в по-голям съд за 45 минути на умерен огън. След това оставете да се охлади навън, после сложете в хладилника за около час. Обърнете в широк съд за сервиране. Добър апетит ! 



Питки със сирене

Ето и обещаната рецепта - снимките не са мои.


половин килограм сирене, ако случайно ползвате арабско сирене, накиснете го от предната вечер, като постоянно сменяте водата.
1 чаша нарязан на ситно магданоз (може и с няколко стръка джоджен, керевиз или кориандър, но малко се изостря вкусът)
4 чаши брашно
1/4 чаша олио
3 с.л. захар (по желание)
1 с.л. мая
1 чаша топла вода
Смесете захарта, натрошеното сирене, магданоза и брашното.
Разтворете маята в чашата с топла вода и малко от захарта. Сипете върху сместа и омесете меко тесто.


Оставете да втаса (горе-долу обемът се удвоява) и разделете на няколко еднакви топки.
Разточете върхи поръсена с брашно повърхност и сложете в намаслена тава за печене.


Печете, докато се зачервят отгоре и отдолу.







Домашна извара

В Ирак често в домовете се прави нещо средно между рикота сирене и извара. Ето как става:
5 литра краве мляко
1 чаша ябълков оцет (или бял оцет) 
сол на вкус

Слагате млякото да се кипне, а после намалявате силата на огъня. Добавяте оцета и солта и леко разбърквате, докато се пресече. 

Прехвърляме го в цедка и като се отцеди по-голямата част от водата, прехвърляме го в тензух. 

Ако обичате по-солено, може да си добавите сол. От 5 литра мляко се получават около 700 грама от това "сирене" 


Солен кейк

Покрай англичаните в Ирак е много разпространено сиренето чедър и подобни нему. Ето ви една рецепта за солен кейк с чедър (става и с други видове кашкавал).

2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
1 с.л. семе от челебитка (може и с ким или маково семе, но вкусовете стават различни)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 чаша олио
1 и 1/2 чаша прясно мляко
1 с.л. захар
2 яйца
2 с.л. сухо мляко
около 250 грама настъргано сирене чедър
3 с.л. топено сирене

Включете фурната да се загрява. Смесете всички сухи съставки:
Разбийте прясното мляко с олиото и яйцата:

След това разбъркайте със сухите съставки и добавете настърганото сирене.


намаслете си формичката за печене и изсипете сместа.


Пече се около 45 минути и ако искате украсете с настърган кашкавал отгоре.