Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Всичко основно за ориза

оризът не е нужно да бъде дългозърнест, за да не се слепи, но е важно да бъдат цели зрънца, а не от онзи вид, който е много натрошен. Ще ви кажа няколко начина, за да го направите.
Измивате ориза много добре като разтърквате зрънцата между дланите си и измивате многократно, докато максимално избистрите водата. След това го накисвате в студена вода за 30 минути или в топла вода за 15 минути. После слагате ориза в подходящ съд, добавяте сол на вкус и мазнина (слънчогледово олио или зехтин - на 1 кг ориз 6 с.л., за по-малко количество просто изчислявате пропорцията), заливате с вода, така че оризът да е покрит с един пръст (около 1.5 см) вода. когато водата заври и започнете да виждате мехурчета, които се вдигат от получените в ориза малки кладенчета, намалявате котлона и оставяте ориза да се задуши на бавен огън, под похлупак, така че да се досготви на парата.
Вариация на този метод е да сложите ориза във фурната, като спазите всичко написано по-горе, но във фурната от време на време разбърквате леко, за да не засъхне отгоре ориза. Не бъркайте силно, а леко и внимателно - може и с дръжката на лъжицата.

Ако не сте сигурни, че ще се справите има по-сигурен, но по-дълъг начин. Слагате по-голямо количество вода да заври, после добавяте сол (на килограм ориз около 3 супени лъжици сол) и слагате ориза (пак добре измит до избистряне на водата). Оризът не бива да се сварява, зърното трябва да е леко меко отвън и твърдо и хрупкаво вътре. Прецеждате го и в подходящ съд (малка тенджерка, тефлонов тиган) слагате половината количество мазнина според количеството ориз (в класическите арабски рецепти загряват предварително олиото - не е необходимо, просто навик и то не много здравословен). Ако ще правите ориз с фиде на този етап смесвате предварително запърженото във масло фиде и го смесвате с прецедения ориз (който може да бъде измит със студена вода, но също не е задължително) и поставяте в съда. Отгоре слагате втората половина от мазнината, захлупвате и оставяте на бавен огън, разбърквате едва, когато оризът се надигне и е готов.

Ако искате оризът да е жълт, слагате шафран във водата, в която го варите. Ако ще правите бириани - ориз с месо, бадеми, грах, фиде (картофи и моркови по желание) - предварително приготвената плънка я добавяте, когато се изцедили ориза и ще го задушавате.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар