Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

петък, 25 декември 2009 г.

Бириани от гр.Басра


Бириани е общо наименование на група индийски ястия с месо и зеленчуци. Това е една от иракските разновидности, характерна за южния пристанищен град Басра.

500 грама едро смляна телешка кайма
200 грама бадеми, разделени на половинки (най-лесно е да махнете кафявата люспичка след като са били в топла вода около 10 минути)
4 ч.л. бахарат
50 грама стафиди (може и без тях)
4 сварени яйца
1 ситно нарязана или настъргана малка глава лук
2 чаши ориз
шафран
200 грама фиде запечено или запържено в малко масло
20 грама масло
зехтин, сол и допълнително 1 ч.л. кимион
Задушете лука в малко зехтин (да омекне без да порозовява) и добавете каймата, като разбърквате за да стане на гранулки, добавете предварително запържените до порозовяване в масло бадеми, добавете кимиона, стафидите, бахарат, сол на вкус и половината от фидето. Задушете докато омекне фидето (ако има нужда сложете четвърт чаша вода, докато изври и фидето ще омекне). Като свалите от котлона, нарежете сварените яйца на половинки, смесете с плънката и  захлупете с капака да не изстива бързо (така и яйцата ще поемат от подправките, без да се мачкат).
Оризът, който е измит по познатия ви начин до избистряне и накиснат в студена вода (направете го като почнете да готвите и докато му дойде редът за готвене ще се е напоил достатъчно) се слага на котлона заедно с останалото фиде, със сол на вкус, мазнина и шафран и се залива с вода (1 пръст над ориза). Като почти изври водата (започвате да виждате само мехурчета, които се дигат от образуваните кладенчета) размесете внимателно, намалете котлона и похлупете съда, в който готвите, за да се задуши оризът. като е готов изсипете в съда за сервиране и покрийте хубаво с топлата плънка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар