- 350 г сухо мляко
250 г. масло
500 г. пудра захар
700 г. банани
1 чаша кокос
ванилия
1 лимон
"класически кокоски" за около 25 бройки
250 г кокосови стърготини
2 яйца
125 г масло
2-3 лъжици брашно
захар на вкус
Омесваш всичко на тесто. Правиш ги в някакви форми по желание. Предварително загряваш фурната и печеш на 200 градуса около 10-15 минути - наглеждай ги стават бързо !
"бадемови топчета"
Едно пакетче масло /125гр/ се разбива на крем със 100 гр пудра захар.
Прибавят се 2 жълтъка и 300 грама брашно и се замесва тесто. От него се оформят топчета с големината на орех.
150 грама бадеми се нарязват на средно едри лентички. Топчетата се потапят в разбития белтък /на двете яйца/, а после се овалват в бадемите.
Нареждат се в поръсена с брашно, но не намазана с масло тавичка и се пекат в умерена фурна.
фунийки
Тесто:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 ч.л.. хлебна сода
Крем:
1 литър прясно мляко
8 с.л. брашно
1 пак. кр. масло (125 г)
12 с.л. захар
ванилия
Замесва се средно твърдо тесто и се оставя за половин час в хладилника. Разделя се на 2 части, за да се разточи по-лесно. Разточва се на лист - тънък 2 мм. за да станат по фини фунийките, тъй като доста се надува тестото. Реже се на ленти 2 см и се навива около формички за фунийки.Когато се навива се придръпва леко, за да не става много дебело тестото . След изпичането им се пълнят с крем и се потапят в смлени орехи. Формичка за фунийка може да си направиш от алуминиево фолио или хартия за печене, по-добре е от алуминиево фолио, защото можеш да го нагласяш, а е достатъчно твърдо, за да се задържи като го печеш. .
трюфели
250 г черен шоколад
200 мл подсладено кондензирано мляко
100 г натрошени бадеми
2-3 с л бренди (или ликьор)
3-4 с л масло
Шоколада се разтопява с маслото и се разбива с кондензираното мляко. Прибавят се бадемите и ликьора. Оставя се в хладилника да стегне добре. От готовата смес се оформят топчета, които се овалват в какао, шоколадови пръчици или кокос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар