500 грама едри белени скариди
2-3 капии с различен цвят (зелена, червена, жълта, оранжева)
1 чаша ориз (дългозърнест, ако гониш и визуален ефект)
1 средно голяма глава лук нарязана на не много ситни парченца
2 скилидки чесън пресовани (по желание - аз лично не слагам)
2 с.л. вегета или друга зеленчукова подправка (с маги вълшебен вкус става много хубаво - иначе трябва да си правиш зеленчуков бульон и е голяма играчка)
черен пипер, сол и къри
1 средно голяма връзка ситно нарязан магданоз
20-25 едри маслини (каквито обичаш) нарязани на половинки
Измивате оризът, докато се избистри водата и оставяте да се накисне поне около 20 минути. Запържвате в малко зехтин или слънчогледово олио лука (леко посолете лука предварително - само него), нарязаните на ленти чушки (капии). Когато зеленчуците омекнат добавяте още две супени лъжици мазнина и слагате скаридите, като си оставите част за украсата. След като скаридите се задушат (не повече от 2-3 минути) слагате зеленчуковата подправка, слагате ориза и заливате с вода не повече от половин-един пръст над сместа. Щом водата почти изври, слагате кърито (1 ч.л.), черен пипер и сол на вкус и намалявате силно котлона. Оставяте да се задуши в собствената си пара, а отделно в тиганче без мазнина или най-много с една с.л. зехтин слагате останалите скариди, само да порозовеят и после ги нареждате върху готовото ястие.
Ирак
"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."
Познават ме и копието, и листът, и перото..."
Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби
Етикети
- Забранените теми (5)
- капки поезия (2)
- мнения (1)
- На масата с нас (29)
- Сватбите в Ирак (3)
- фолклор (1)
- цел и правила (1)
Добре дошли на всички !
За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !
Търсене в този блог
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар