на 1 кг брашно - 1 кг мазнина (смес олио и масло или само олио, ако искаш може и с 1,5 мазнина - стават по-крехки, но по-тежки) - 2-3 щипки сол и мая за хляб. месиш го хубаво поне 10-15 минутки. оставяш да втаса и след това си правиш, каквито формички искаш - рулце, което нарязваш, триъгълничета за фунийки, с някаква готова формичка, като за кошничките.
Плънките са няколко вида:
1. захар и смлени орехи - проста смес.
2. захар и кокосови стърготини - също само смесваш.
3. локум с орехи - също не се обработва допълнително.
4. плънка с фурми - махаш костилките, запържваш фурмите в масло, като междувременно ги намачкваш, добавяш малко сусам, няколко зрънца кардамон и е готово.
сладките се намазват с разбито яйце - пекат се отгоре и отдолу на 2500 до порозовяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар