Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

неделя, 3 януари 2010 г.

Рецепта за бахарат с улеснение

кимион - 8 с.л.
черен пипер - 6 с.л.
лют червен пипер - 3 с.л.
сладък червен пипер - 2 с.л.
бял пипер - 1 с.л.
джинджифил - 3 с.л.
индийско и мадраско къри по 3 с.л.
кардамон - 1 ч.л.
канела - на върха на чаената лъжичка
карамфил - на върха на чаената лъжичка
бахар - 1 с.л.
кориандър - 1 с.л.
куркума - 1/2 с.л.

Баклава и кори за баклава

Рецепта с готови кори за баница:

Намазвате тавичката, я която ще печете с масло. Започвате да редите корите една по една, като всяка една се намазва с разтопено масло. Като наредите долния пласт кори ги запичате леко само отгоре, без да ги нарязвате. После слагате плънката по избор (може и плънка от сладко сирене халуми) и редите втория пласт кори пак намазани всяка една отделно. Нарязвате и слагате да се пече отгоре и отдолу. Сиропа, го правите много гъст (не забравяте малко лимонен сок или лимонтозу,за да не се захароса), така че като изстине да е гъст като акациев мед, т.е. да не се разтича лесно. Баклавата трябва да е студена, а сиропът леко топъл, за да може да се разтече, иначе като е студен казах, че трябва да е гъст. Сиропирате я, като в това време загрявате пак фурната. След като залеете със сиропа, изключвате фурната и слагате баклавата пак. На тази топлина маслото се топи отново и корите поемат сиропа, без да стават на тесто. Изчаква се до другия ден или поне 8 часа - не слагате в хладилник първото денонощие.

Рецепта за кори:


1/2 чаша вода
2 яйца
1/5 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка зехтин
2 1/3 чаша нишесте
Нишесте се добавя, докато получиш много меко и леко тесто - на пипане е като памук.
От нишестето, яйцата, водата, зехтина и солта замесвате меко тесто, което оставяте за половин час да престои на стайна температура.После го накъсвате на около 40 парченца, от които се разточват кори с големината на тавичката за печене.Намазвате първата кора с разтопено масло (около лъжица и половина - супена лъжица) и слагате втората кора, повтаряте докато сложите половината кори. Слагате плънката и повтаряте процедурата с втората половина кори. Пече се около час на умерена фурна и после процедурата със сиропа е същата.
Хубаво е на плънките да добавяте малко смлян кардамон, а ако някой обича може и розова вода или карамфил или канела, но класиката е кардамон. 

Сладки с фиде - специално за д-р Шалдъров

едната възможност е да си вземете бяло фиде от арабските магазини - това е едно фино фиде, навито като въженце, но става и с обикновено фиде.
С обикновено фиде:
Един пакет фино фиде на гнезда (не натрошено) - около 400-500 грама
краве масло - 100 грама
шам-фъстък или кашу или бадеми или орехи или смес от ядки (но не и обикновен фъстък) - 350 грама
захар за сиропа - 250 грама или 350 грама по-рядък мед или готов глюкозен сироп

Запичате фидето до порозовяване. След това го поставяте на котлона с маслото и 1 пръст вода, колкото да омекне. Леко развивате вече омекналите гнезда фиде върху домакинско фолио и оставяте малко да изстине и евентуално изцеди, ако сте прекалили с водата (не трябва да има вода). Приготвяте гъст сироп, като мед (не като стандартните сиропи за баклава и толумбички) или ползвате мед или глюкозен сироп. Смесвате меда (сиропа) с фидето и оформяте равномерен пласт върху домакинското фолио с дебелина 0.5 см. Поставяте ядките нарязани на размер по желание с малко от сиропа, за да се слепнат и 2-3 щипки смлян кардамон или 2 чаени лъжички розова вода (макар с кардамона да става много по-вкусно, някои обичат вкуса на розовата вода). Завивате на руло във фолиото и оставяте около 4 часа да се слепне хубаво (може и в хладилник). Ако ползвате готово фиде за "кнафе" първо оформяте рулцата, като фидето е смесено с масло, но не и със сиропа. После печете и накрая сиропирате.