едната възможност е да си вземете бяло фиде от арабските магазини - това е едно фино фиде, навито като въженце, но става и с обикновено фиде.
С обикновено фиде:
Един пакет фино фиде на гнезда (не натрошено) - около 400-500 грама
краве масло - 100 грама
шам-фъстък или кашу или бадеми или орехи или смес от ядки (но не и обикновен фъстък) - 350 грама
захар за сиропа - 250 грама или 350 грама по-рядък мед или готов глюкозен сироп
Запичате фидето до порозовяване. След това го поставяте на котлона с маслото и 1 пръст вода, колкото да омекне. Леко развивате вече омекналите гнезда фиде върху домакинско фолио и оставяте малко да изстине и евентуално изцеди, ако сте прекалили с водата (не трябва да има вода). Приготвяте гъст сироп, като мед (не като стандартните сиропи за баклава и толумбички) или ползвате мед или глюкозен сироп. Смесвате меда (сиропа) с фидето и оформяте равномерен пласт върху домакинското фолио с дебелина 0.5 см. Поставяте ядките нарязани на размер по желание с малко от сиропа, за да се слепнат и 2-3 щипки смлян кардамон или 2 чаени лъжички розова вода (макар с кардамона да става много по-вкусно, някои обичат вкуса на розовата вода). Завивате на руло във фолиото и оставяте около 4 часа да се слепне хубаво (може и в хладилник). Ако ползвате готово фиде за "кнафе" първо оформяте рулцата, като фидето е смесено с масло, но не и със сиропа. После печете и накрая сиропирате.
Ирак
"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."
Познават ме и копието, и листът, и перото..."
Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби
Етикети
- Забранените теми (5)
- капки поезия (2)
- мнения (1)
- На масата с нас (29)
- Сватбите в Ирак (3)
- фолклор (1)
- цел и правила (1)
Добре дошли на всички !
За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !
Търсене в този блог
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар