Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

сряда, 7 юли 2010 г.

Стари снимки, ново време и западнали нрави...

Този човек заслужава да се започне с неговата снимка. Това е генерал Абдулкарим Касем. Това е снимка от неговото жилище, което е било под наем. Тази велика личност си отива, притежавайки единствено дрехите на гърба си. Това е човекът, отказал да уреди по-бързо пенсията на сестра си - вдовица с думите: "Когато всички вдовици вземат, ще вземеш и ти." Това е човекът, под чието управление Ирак започва своя възход ... възход кърваво прекъснат от партия баас - партията, която дойде според собствените им думи "на гърба на американските танкове" и "си отиде" пак така, само за да остане под друго име в иракската политика. Генерал Касем е държавният глава, който инициира и прилага в действие нов семеен кодекс, подобен на европейските, с който налага Ирак като нова светска държава в региона. Това е кодексът, забраняващ многоженството с изключение на случаите на строго прилагане на ислямския шериат (а случаите, при които ислямът разрешава повече от една съпруга са много по-малко, отколкото си мислите и са много стриктни). Генералът е човекът изкоренил всички феодални останки в иракското общество и навлякъл си с това гнева на мнозина. Това е държавният глава избрал за първи път жена министър в правителството си. И накрая това е човекът, след чието грозно убийство от баасистите, не оставиха дори и гроб, след като изкопаха тялото му и го захвърлиха в река Тигър. 


Това е снимката на едно средностатистическо поонова време иракско семейство ... или поне щеше да е такава, ако не беше интересната съдба на отрочето на тези хора. това са майката и евентуално бащата на субект, превърнал се в наемен убиец за специални политически поръчки на 16-годишна възраст. отрочето на това семейство се превръща в Антихриста на региона. Тези хора дават живот на едно същество, з акоето няма род и родина, няма нищо свято, няма нищо грешно, няма нищо, което би могло да излекува  грозотата на неговата същност. Това е снимката на родителите на саддам хюсеин. за тази публикация повече думи са излишни. 


Снимка от погребението на аятолах хомейни. Не това е интересното. Ограденото с кръг лице е на иракския премиер Нури Алмалики. Макар на фона на цялата мръсотия той все още да е най-добрият избор за Ирак време е и той и всички с подобна идеология да се замислят и да поработят малко. Интересното не е в религиозните му убеждения - това си е личен въпрос, интересното е, че все още хора като него не могат да приемат, че иранският модел на управление е пълен провал, но въпреки това се опитват да но го насадят.


                                                                                  
Факт, интересен само за иракчаните. Това са официални документи на иракското разузнаване, доказващи връзката на един от "новите" политици - Ахмед Чалаби. Същият е обвинен в крупни кражби, а иначе се води дисидент и онеправдан видите ли от стария режим - звучи ли ви познато ? Това са снимки на тачения от кюрдите Мустафа баразани - баща на Месуд Баразани, един от кюрдските лидери днес и глава на правителството на Иракски Кюрдистан. Интересното е, че това са снимки на Баразани баща в дома на Моше Даян, заедно с Леви Ашкод и други представители на израелското правителство през 1968г. От тук може да се започне една дълга тема, кой кого и защо защитава и подкрепя и чии седалищни части иракчаните толкова време браним, за да ни забиват не нож, ами цял меч в гърбовете. народите не са виновни за политиците си, докато не започнат сами да си ги избират ... 

Историята е интересна да се чете, да се живее и да се помни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар