Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

понеделник, 28 декември 2009 г.

Асирийските сватби

Асирийските ритуали са смес от много видове обреди, които малко по малко са създали облика на днешните сватби. Традиционно асирийската сватба продължава една седмица, макар днес все по-често да се празнува само за 2-3 дни. Ще се постарая да опиша някои от най-старите ритуали в сватбите на асирийците в Ирак.

Ритуалът с одеялото

Седмица преди сватбата, жените от квартала и жените от цялото семейство отиват в дома на булката, за да й изработят едно голямо одеяло за медения месец. Всяка една от тях трябва задължително да ушие поне една част от одеялото. Всички шият с една игла, която минава от ръка на ръка, за да е сигурно, че всички са участвали. След изработването младите жени танцуват около него, а по-възрастните тропват едно хоро и пеят. По време на това празненство се сервират много сладки (аз дали съм дала рецепти за асирийски сладки, ако някой помни да ми подскаже). колкото и да ви е странно - ритуалът все още се спазва.

"хиапта или зиапта д-хитна" - къпането на младоженеца

Преди сватбата малко момче се изкъпва от майка си и лелите си, а след това младоженецът взима баня, като мъжете от квартала и от родата се изреждат да го изтъркат от глава до пети, да го подстрижат и избръснат - това се прави, за да се очисти от злото.


"мпулатад чало" - отвеждането

Булката и семейството и пеят сватбени песни (лиляне) и чакат младоженеца. Когато той идва, неговото семейство започва да прави оферти (парични), за да им позволят да вземат булката (и тук има подобен обичай, за да отворят вратата). След това тръгват към църквата.

"бураха" - бракът

Бракът се сключва след 4-часова церемония, по време на която на гърба на младоженеца са поставени два кръста от тръни или в днешно време и от игли или карфици. по време на церемонията някой убожда скришом младоженеца, за да изгони злите сили от него, а друг вдига шум, чрез рязко отваряне и затваряне на голяма ножица, за да пропъди нечистите духове.

"хенна" - къна

сместа се приготвя деня преди сватбата, но се ползва преди първата брачна нощ. преди да се оттеглят младоженците им къносват кутретата и ги връзват с панделка заедно.

1 коментар: