Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

неделя, 3 януари 2010 г.

Сладки с фиде - специално за д-р Шалдъров

едната възможност е да си вземете бяло фиде от арабските магазини - това е едно фино фиде, навито като въженце, но става и с обикновено фиде.
С обикновено фиде:
Един пакет фино фиде на гнезда (не натрошено) - около 400-500 грама
краве масло - 100 грама
шам-фъстък или кашу или бадеми или орехи или смес от ядки (но не и обикновен фъстък) - 350 грама
захар за сиропа - 250 грама или 350 грама по-рядък мед или готов глюкозен сироп

Запичате фидето до порозовяване. След това го поставяте на котлона с маслото и 1 пръст вода, колкото да омекне. Леко развивате вече омекналите гнезда фиде върху домакинско фолио и оставяте малко да изстине и евентуално изцеди, ако сте прекалили с водата (не трябва да има вода). Приготвяте гъст сироп, като мед (не като стандартните сиропи за баклава и толумбички) или ползвате мед или глюкозен сироп. Смесвате меда (сиропа) с фидето и оформяте равномерен пласт върху домакинското фолио с дебелина 0.5 см. Поставяте ядките нарязани на размер по желание с малко от сиропа, за да се слепнат и 2-3 щипки смлян кардамон или 2 чаени лъжички розова вода (макар с кардамона да става много по-вкусно, някои обичат вкуса на розовата вода). Завивате на руло във фолиото и оставяте около 4 часа да се слепне хубаво (може и в хладилник). Ако ползвате готово фиде за "кнафе" първо оформяте рулцата, като фидето е смесено с масло, но не и със сиропа. После печете и накрая сиропирате. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар