Ирак

"Познават ме и конят, и нощта, пустинята и мечът,
Познават ме и копието, и листът, и перото..."

Абу-ал-Тайеб ал Мутанабби

Добре дошли на всички !

За всички приятели, които ме подкрепят и чиято обич и интерес към моя любим Ирак ми дават надежда !

Търсене в този блог

понеделник, 21 март 2011 г.

Ако не си против, си против

Няма грешка в заглавието - арабските революции са пример точно за подобен парадокс. Ако не си против революцията, в никакъв случай не значи, че си за властта и какво се получава - ако не си против, си против. Не е лесно да се обясни или да се избере, защото да си против "великите миротворци" не означава да си с бесните диктатори, просто защото реално подобен избор не съществува.

Не знам дали е по-правилно да се каже лъжец и лицемер или глупак и неграмотник, за човек, който на фона на съвременната история все още смята, че има арабски лидер, който реално да е антиамерикански настроен и то наистина, а не като част от десетилетната си PR-програма.

Единствените губещи в цялата тази история, отново са бедните субекти, наречени народ. Преди няколко декади тези субекти повярваха в правото си на достоен живот и решиха да определят съдбата си. Тогава "великите демокрации" откраднаха революциите, опорочиха промяната, заложиха отровата, която бавно, постепенно и отмъстително убиваше тези нещастни субекти, дръзнали да поемат глътка въздух.

Заложиха "лидери", които да им осигуряват ресурси за развитие. След време комуникациите, ценностите, любопитството, та дори и известна доза човещина у собствените им народи, наложи да променят действащите лица. Но някак изпуснаха удобния момент, защото се оказа, че гореспоменатите субекти са дръзнали да се размърдат наново....

.... и както казваше, едно успихнато телевизионно емотиконче "Ами сега!". какво сега... сега като тогава, да се бунят, докато ние си приготвим марионетките. Едните ще ги разделим, другите ще ги вкараме в гражданска война, третите ще им смачкаме икономиката, четвъртите ще насъскаме  срещу тях най-омразния им враг още повече.... какво ново. Важното е пак да управляваме....

управляваха и като колонии, и като протекторати, и като марионетни диктатури, а сега ще имаме и марионетни демокрации.... и всичко е в името на народа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар